Get Adobe Flash player
Címlap Szolgáltatásaink Csótányok - csótányirtás

Csótányok - csótányirtás

CsótányirtásA csótány sajnos még ma is nagyon gyakran fordul elő élelmiszer-előállító, forgalmazó helyeken, konyhákban és lakásokban is. A német csótány irtása jelent feladatot gyakrabban, de számos panelház illetve a kapcsolódó csatornahálózat fertőzött a konyhai csótánnyal.

A csótány biológiája

A csótány lapított testű, ovális, hosszú csápú, csökevényes szárnyú, rejtőzködő életmódot folytató kártevő. A német csótány sárgás-barna, 10-15 mm hosszú, a szintén gyakori konyhai csótány feketés-barna, 17-30 mm hosszú rovar.

A nőstény 10-60 db petét hurcol a petetokban, amelyekből a német csótány lárvák 3-4 hét, a konyhai csótány lárvák 2-4 hónap alatt kelnek ki. Az előbbi faj lárváiból 0,5-1 év, az utóbbiéból 1-3 év alatt válik ivarérett rovar.

Mindenevők, a növényi és állati eredetű élelmiszert egyaránt elfogyasztják. Az éhezést hetekig is tűrik, víz hiányában viszont napok alatt elpusztulnak. Melegigényesek.

A helyiségben a német csótány mindenütt előfordulhat, de főleg a magasabb helyeken tartózkodik, a másik faj viszont inkább a padlószinthez közel, esetleg lefolyókban, csatornákban tartózkodik.

Terjedésük döntően passzív, az épületen belül a csővezetékek mentén aktívan is terjedhetnek.

A csótány irtása

Sajnos még ma is nagyon gyakran fordul elő élelmiszer-előállító, forgalmazó helyeken, konyhákban és lakásokban is. A német csótány irtása jelent feladatot gyakrabban, de számos panelház illetve a kapcsolódó csatornahálózat fertőzött a konyhai csótánnyal.

A bevezetőben már írtuk, hogy ezeknél a kártevő fajoknál a teljes kiirtásuk a követelmény, ami az esetek túlnyomó többségében sikerül is, bár számos olyan nagy alapterületű, rengeteg búvóhellyel szolgáló, azonos helyen több évtizede álló géppel felszerelt pékség, konyha, sőt élelmiszerüzlet is volt már a gyakorlatunkban, ahol bizony a 100 %-os eredményért hosszú ideig küzdöttünk.

A permetezőszerek nem mindegyike egyformán hatékony, sokszor nagyon nehéz eldönteni, mi lesz a legjobb ellenük. Nagyban növelte viszont a csótányirtás hatékonyságát a gélezéses technológia megjelenése, ahol nagyon tisztán, gyorsan lehet egészen kitűnő eredményt elérni.

Bíztatunk minden kedves megbízót, akár otthonáról, akár vállalkozásáról van szó, hogy ne szégyellje, ha megjelennek és főleg ne várjon a csótányirtás megrendelésével, mert az időben végzett irtás hatékonysága sokkal nagyobb.

Higgyék el, ma már a csótányirtás nem jár hatalmas pakolással, takarítással stb., gyorsan és szinte nyomtalanul elvégezzük a munkát.

Telefonáljon, ha csótányra gyanakszik, nem baj, ha téved és összetéveszti valamely más fajjal a kártevőt, térítésmentesen megbizonyosodunk arról, hogy fertőzött-e otthona, vagy üzlete.