Get Adobe Flash player
Címlap Szolgáltatásaink Fáraóhangyák - fáraóhangya irtás

Fáraóhangyák - fáraóhangya irtás

FáraóhangyaSzándékosan foglalkozunk vele a többi hangyafajtól elválasztva, mert azokétól nagyon eltérő a fáraóhangya biológiája. Sajnos a megbízóinkban ez a lényeges különbség nem tudatosul és ugyanazzal a módszerrel várnak tőlünk gyors eredményt fáraóhangya-irtás tekintetében is.

A fáraóhangya biológiája

A fáraóhangya trópusi rovar, hazánkba a 70-es években hurcolták be. A nőstény 3,5-4 mm hosszú, a hím 3-4 mm, a dolgozó nagyon apró (2-2,5 mm), vörösessárga, vékony testalkatú.

Az anya életében több száz petét rak le, melyekből a lárvák 5-6 nap alatt kelnek ki. A dolgozók maximum 2 hónapig, az anya átlagosan 9 hónapig él.

A fáraóhangya esetén leglényegesebb eltérés a többi hangyafajhoz képest, hogy egy-egy fáraóhangya bolyban több száz királynő élhet együtt. Tipikusan a panelházak jellemző kártevője, ahol a kiegyenlített hőmérséklet és az aktív terjedésre optimális szerkezeti feltételek adottak. Az épületbe viszont csak passzívan jut be.

A fáraóhangya irtása

Szándékosan foglalkozunk vele a többi hangyafajtól elválasztva, mert azokétól nagyon eltérő a biológiája. Sajnos a megbízóinkban ez a lényeges különbség nem tudatosul és ugyanazzal a módszerrel várnak tőlünk gyors eredményt.

Ezt a lehetőséget is kihasználjuk arra, hogy elmondjuk, a fáraóhangyától a panellakásokban csak akkor lehet megszabadulni, ha egy adott lépcsőház valamennyi lakásában végeznek csalétkes fáraóhangya-irtást. Ezt a csalétket a dolgozók hordják be az anyáknak és terméketlenné teszi őket az elfogyasztott hormontartalmú anyag. Ezért a dolgozók ellen permetezni TILOS! Ez a folyamat néhány hónap alatt lezárul, utána van értelme egy permetezéssel az esetleg még kóborló fáraóhangyákat elpusztítani.

25 éves ténykedésünk során ezeket a tényeket már rengetegszer elmondtuk, lakógyűléseken térítésmentesen ismertettük, segítettünk a csalétek beszerzésében stb. Mégis szinte alig tudunk sikeres irtásról, mert valamelyik lakó mindig megakadályozza azt. Vagy azzal, hogy nála nincs fáraóhangya és nem engedi a csalétek kihelyezését, vagy azzal, hogy évi több alkalommal végeztet a lakásában kártevőirtást permetezéssel, ami rövid ideig persze látszólag eredményes.

A fáraóhangya-irtást tehát csak akkor vállaljuk, ha abban az egész lakóközösség partner és előre tudjuk rögzíteni a játékszabályokat. Csak így lehet megszabadulni a fáraóhangya kolóniáktól, de higgyék el, lehetséges.

text-align: justify