Get Adobe Flash player
Címlap Szolgáltatásaink Legyek - légyirtás

Legyek - légyirtás

LegyekA légy is egy nagyon érdekes egészségügyi kártevő. Irtására tulajdonképpen csak az utóbbi években kerültek forgalomba engedélyezett készítmények, persze mégis sokan próbálkoztunk légyirtással előtte is. Legyek ellen csak sokféle módszer együttes alkalmazásával lehet védekezni.

A légy biológiája

A nőstény általában 100 petét rak le, egy hónapos élete során 6-800-at. A légy petéit főleg sertés-, ló- vagy borjútrágyába, esetleg konyhai szemétbe helyezi. Fejlődése átlagosan 1-2 hét. A megtermékenyített nőstények telelnek át.

A légy mindenevő, folyadékigénye igen nagy. A meleget és a napsütést kedveli. Bélcsatornáján a kórokozók változatlanul áthaladnak. Ürülékét naponta kb. 20 alkalommal üríti.

A nyári melegben 2-4 hétig él, de ősszel, szobahőmérsékleten 3 hónapig is elélhet. Aktívan terjed, rendszerint tenyészőhelyétől maximum 1,5-2 km-re távolodik el.

A légy irtása

A légy is egy nagyon érdekes egészségügyi kártevő. Irtására tulajdonképpen csak az utóbbi években kerültek forgalomba engedélyezett készítmények, persze mégis sokan próbálkoztunk légyirtással előtte is. A legelképesztőbb mértékű fertőzöttséget látjuk még napjainkban is egy-egy konyhában, étteremben, élelmiszerüzemben. Tudomásul kell vennünk, hogy a légyirtást csak kártevőirtószerekkel nem lehet megoldani. Hogy is lehetne, ha nyári nagy melegben akár 24 óra alatt kifejlődik a lárvából a repülő rovar? A légyirtás ugyancsak elképzelhetetlen úgy is, hogy a falakat permetezzük olyan belső terekben, ahol ebédet főznek, kenyeret sütnek, vendégek étkeznek stb. Mindent el kell követnie tehát az üzemeltetőnek, hogy a legyek bejutását megakadályozza, de legalábbis mérsékelje.

Legyek ellen tehát csak sokféle módszer együttes alkalmazásával lehet védekezni. Szükség van a rovarhálóra, a fénycsapdára, a különböző függönyökre, a hagyományos légypapírra, a légyirtó granulátumra, szerves trágya kezelésre, gyakori kukaelszállításra stb., és csak kiegészítheti ezeket a nyílászárók körül a kültéren elvégzett permetezés.

Hiába jönnek új és új kártevőirtószer készítmények, mégis határozott véleményünk, hogy sokkal nehezebb ma a legyek ellen permetezéssel hatékonyan védekezni, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt.