Get Adobe Flash player
Címlap Szolgáltatásaink Bolhák - bolhairtás

Bolhák - bolhairtás

BolhaViszonylag könnyű feladatnak szoktuk mondani a bolhairtást, mert ha körültekintően kezeli a szakember a fertőzött területet, a vérszívót hordozó állatállományt és azok mozgáskörzetét és hálóhelyét, akkor bármelyik, melegvérűekre veszélytelen engedélyezett irtószerünk jó eredményt ad a bolha ellen.

A bolha biológiája

Magyarországon közel 50 bolhafaj létezik. Közegészségügyi jelentősége a többgazdás fajoknak van, így például az emberbolha sertésből is szív vért.

A bolha 2-4 mm hosszú, fényes testű, sötétvörös, gesztenyebarna színű, lapos szárnyatlan rovar. Erős hátsó pár lábával akár 5-10 cm magasra és 10-30 cm távolságra is ugrani képes.

A nőstény szabad szemmel alig látható petéit (egy-két éves élettartama során 4-500 darabot) a legkülönbözőbb helyeken elhullajtja és azok ragadós felszínük miatt sokáig a padozaton maradnak. A lárvákból az ivarérett rovar 1-1,5 hónap, télen közel 6 hónap alatt fejlődik ki. A bolha számára lakásban, sertésólban ideálisak a környezeti feltételek. Elsősorban passzív úton terjed.

A bolha irtása

Viszonylag könnyű feladatnak szoktuk mondani a bolhairtást, mert ha körültekintően kezeli a szakember a fertőzött területet, a vérszívót hordozó állatállományt és azok mozgáskörzetét és hálóhelyét, akkor bármelyik, melegvérűekre veszélytelen engedélyezett irtószerünk jó eredményt ad. Fontos, hogy a lárvák elpusztítására is gondoljunk bolhairtás során a permetezésnél.