Get Adobe Flash player
Címlap Szolgáltatásaink Kullancsok - kullancsirtás

Kullancsok - kullancsirtás

KullancsHiába a növekvő kullancsveszély, amit hazánkban is jelentenek, hiába a korábbinál nagyobb mértékű kullancs fertőzöttség sok helyen, röviden elintézhetjük a kullancsok elleni védekezést: az Európai Unióban jelenleg nincs ellenük engedélyezett kártevőirtószer forgalomban.

A kullancs biológiája

A kullancs 1-4 mm nagyságú, lapos, tojásdad alakú, vérrel teleszívott állapotában akár babszem nagyságúra megduzzadó pókszabású, tehát az imágónak 4 pár lába van.

A nőstény 2-9 évig él, ez alatt több ezer petét rak, amelyekből 2-8 hónapon belül lesz lárva, majd sorozatos szívások után átlagosa 3 év alatt kifejlett ízeltlábú.

A háziállatok, földön fészkelő madarak, hüllők, vadon élő emlősök, valamint az ember vérét szívja. A kullancs az aljnövényzeten (fűszálakon), a bokrok és fák levelein – legfeljebb 1,5 méter magasságban – hátsó lábaival megkapaszkodva, lógva várja a táplálkozási alkalmakat.

Az általuk terjesztett két legfontosabb betegség, a vírus eredetű kullancs-encephalitis (agyhártya-gyulladás) és a baktérium által okozott Lyme-borreliosis (Lyme-kór). Az előbbi kórokozó 100-nál kevesebb megbetegedést okoz évente Magyarországon, ebből 1-2 halálos kimenetelű. A Lyme-kór betegséget évente 1500-2000 esetben diagnosztizálnak nálunk, de sokszor rejtve marad. A kullancs-encephalitis ellen rendelkezésre áll védőoltás, a Lyme-kór pedig - ha a tünetek alapján egyértelműen igazolt megjelenése - nagy dózisban adott antibiotikummal tökéletesen gyógyítható.

Igyekeztünk a tényekre szorítkozni a kullancsveszély leírásakor és talán ez alapján is érzékelik Önök is, hogy a kártevő közegészségügyi jelentőségét jelentősen eltúlozzák hazánkban, elsősorban a média jelesei.

A kullancs irtása

Hiába a növekvő veszély, amit hazánkban is jelentenek, hiába a korábbinál nagyobb mértékű fertőzöttség sok helyen, röviden elintézhetjük a kullancsok elleni védekezést: az Európai Unióban jelenleg nincs ellenük engedélyezett kártevőirtószer forgalomban. Reméljük a helyzet hamarosan változik és ha más uniós országok engedélyezik valamelyik hatóanyagot vagy készítményt, mi is gyorsan követjük őket.