Get Adobe Flash player
Címlap Szolgáltatásaink Egerek - egérirtás

Egerek - egérirtás

HáziegérLassan kiderül, hogy alig van olyan kártevő, amelyet maradéktalanul ki tudunk irtani lakókörnyezetünkből, természetesen az egér sem ilyen. Ennek ellenére előírás nélkül is fontos az ellenük való védekezés, az egérirtás. Erre leggyakrabban véralvadásgátló hatóanyag-tartalmú mérgezett csalétket használunk, zárt, számozott csalétek csapdákban kihelyezve.

Az egér biológiája

A házi egér és a mezei egér a két leggyakoribb faj. Rendkívül szaporák, meleg helyen egész éven át szaporodnak. Egy-egy egérpárnak optimális körülmények között évente ezer ivadéka is lehet. Évente 5-6 alkalommal kölykeznek és két hónap alatt már ivarérettek. Élettartamuk 2-4 év is lehet.

Az egér irtása

Lassan kiderül, hogy alig van olyan kártevő, amelyet maradéktalanul ki tudunk irtani lakókörnyezetünkből, természetesen az egér sem ilyen. Mindenki tapasztalta, hogy főleg az őszi időszakban milyen kifinomult trükkökkel igyekeznek a mi életterünkben menedéket, na és táplálékot találni maguknak. Számos olyan élelmiszerüzletben, egyéb helyen dolgoztunk, ahol nagyon magabiztosan állították, hogy náluk soha nem fordult elő egér, aztán nagyon meglepődnek, amikor mutatjuk a rágott csalétket. Sokszor sajnos nem csak a csalétket rágják meg, hanem csúnya kárt is tudnak okozni az árukészletben, berendezési tárgyakban stb. Előírás nélkül is fontos az ellenük való védekezés, az egérirtás. Erre leggyakrabban véralvadásgátló hatóanyag-tartalmú mérgezett csalétket használunk, zárt, számozott csalétek csapdákban kihelyezve. Mindenképpen hátránya ennek az egérirtási módszernek, hogy noha a modern készítmények már egyszeri fogyasztás után elhullást okoznak, az állatka pusztulása mégis napokkal később következhet be és szerencsétlen esetben valami búvóhelyen kell kellemetlen szagot árasztó tetemét felkutatnunk. A hazai jogszabályok egérirtásra a ragasztó alkalmazását nem engedélyezik, az egyre inkább terjedő élvebefogó csapdák ürítését viszont az üzemeltetőknek meg kell szervezniük. Tapasztalataink szerint ez különösen a szebbik nem számára enyhén szólva sem vonzó feladat.